Asbest herkennen: wat is asbest

Contacteer ons

Wat is asbest en hoe herken je het?

Asbest is een in de natuur voorkomend mineraal dat niet zichtbaar is met het blote oog en dus moeilijk te herkennen is. Het kent een aantal gunstige eigenschappen. Zo is asbest brandwerend, goedkoop, sterk, isolerend en slijtvast. 

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat asbest tot de jaren ’80 veelvuldig in bouwmaterialen werd verwerkt. In ongeveer 3.500 (!) soorten bouwmaterialen die we in Vlaanderen aantreffen, is asbest terug te vinden. Asbestdaken en asbestgevels zijn hierbij de meest voorkomende toepassingen. Zeker leien daken van voor 1996 of golfplaten van voor 1992 bevatten bijna altijd asbest. Wat asbest precies is? We helpen u graag verder met hoe je het kan herkennen...

Wat is asbest en waarom is het gevaarlijk?

In een normale gebonden toestand vormt asbest geen gevaar voor de omgeving. Het zijn echter de kleine asbestvezels die vrijkomen tijdens het slijpen, breken, boren of schuren die gevaarlijk zijn. Dergelijke asbestvezels komen in de longen terecht, waar ze zich vasthechten. 

Hierdoor veroorzaken ze vaak vele jaren later longaandoeningen, zoals asbestose of longkanker. De kleinste asbestvezels verspreiden zich bovendien via de lymfebanen, waardoor ze alle uithoeken van het lichaam vervuilen. Aan het inademen van asbest zijn dan ook diverse asbestziekten verbonden die niet altijd verband houden met de longen, denk daarbij aan kanker aan het hartzakje of aan kanker aan het buikvlies (door het inslikken van uitgehoeste vezels). 

Daarom is het belangrijk dat u nooit zelf asbestwerken uitvoert, maar het verwijderen ervan overlaat aan een ervaren asbestverwijderaar zoals Asbest Cleaning Services. Toch nog niet overtuigd? Bekijk dan onze realisaties en hoe wij werken

Vormen en toepassingen van asbest

Elke toepassing van asbest valt onder hechtgebonden asbest en niet-hechtgebonden asbest, ook bekend als losse asbest. Hechtgebonden asbest is het minst schadelijk voor de gezondheid. Zolang u juist omspringt met deze materialen en er niet in schuurt, breekt, slijpt of boort, komen er immers weinig tot geen asbestvezels vrij.

De meest voorkomende toepassingen van hechtgebonden asbest

  • Asbestcementen materialen zoals dakleien, golfplaten, buizen, lambrisering, imitatiemarmer, bloembakken, afvoergoten en onderdakplaten
  • Vloertegels en vloerbekleding uit kunststof, zoals vinyl
  • Asbesthoudend(e) bitumen, mastiek en dakbedekking
  • Asbesthoudende pakkingen en dichtingen
  • Asbesthoudende (tegel)lijm

De meest voorkomende toepassingen van niet-hechtgebonden asbest

  • Plaasterisolatie rond leidingen van de centrale verwarming
  • Afdichtingskoorden van verwarmingsketels of kachels
  • Asbestvilt en -karton onder vinylvloeren

Asbestdaken en asbestgevels

Asbest in dak of gevelbekleding komt veel voor. Een asbesthoudend dak is vaak opgebouwd uit golfplaten of leien. Hebt u een leien dak ouder dan 1996? Dan bevat het vermoedelijk asbest. Bij golfplaten gaat het om daken van voor 1992. Een gevel met asbest bestaat vaak uit ruitvormige grote of kleine platen.

Hoe asbest herkennen?

Asbest is met het blote oog vaak niet te herkennen. Toch is deze schadelijke stof in wel meer dan 3500 bouwmaterialen verwerkt en zit het verstopt in heel wat toepassingen in woningen, gebouwen, installaties en zelfs voertuigen. Twijfelt u eraan of asbest ook in uw woning zit? Dan komen wij graag bij u ter plaatse kijken of dat het geval is. Dankzij een staalname kunnen we op zeker spelen.

Twijfelt u of er asbest in uw woning of gebouw aanwezig is?
Contacteer dan Asbest Cleaning Services. Wij starten voor u de nodige onderzoeken.